Második születésnapunkat ünnepeltük a Grosics Kapusiskolában!

grosics-kapusiskola-120.jpg
Az emberek életében két év nem hosszú idő, nekünk is egy pillanat alatt eltelt ez az időszak. A Budai II. László Stadionban tartottuk meg születésnapi rendezvényünket 2016. október 3.-án.

Az ünnepségünkön kb. 70 meghívott résztvevő volt jelen a teljesség igénye nélkül felsorolnánk pár meghívottat. Elfogadta meghívásunkat Szalay-Dobrovniczky Alexandra Főpolgármester-helyettes, Kozmann György sportért felelős Államtitkár-helyettes, Hajdú László XV. kerületi Polgármester, Dr. Pintér Gábor XV. kerületi Alpolgármester, Buzánszky Jenő és családja, Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó, Benkő László volt MLSZ elnök, Lisztes Krisztián, Szűcs Lajos válogatott labdarúgók, és még sorolhatnánk a résztvevőket. Külön kiemelnénk Grosics Gyula lányát Grosics Edinát illetve két kis unokáját, Tamást, és Emesét. Vendégeink a megérkezésük után elfoglalták helyeiket a stadion lelátóján majd elkezdődtek az ünnepi beszédek. Röviden bemutattuk kapusiskolánk két évét majd az ünnepi beszédek következtek. Először Szalay- Dobrovniczky Alexandra Főpolgármester-helyettes majd Dr. Pintér Gábor XV. kerületi Alpolgármester és végül Dunai Antal a Grosics Alapítvány részéről beszélt. Rendezvényünkön több megható pillanat is volt. De kiemelkedett az a váratlan pillanat, amikor a Grosics Alapítvány egyik fő támogatója a RICOH Hungary Kft képviselője Kustos Ferenc Kereskedelmi és Marketingigazgató a mikrofonhoz lépett és miután megtartotta rövid köszöntőjét a kapusiskolánk kis tanítványát Dénes Alexet váratlanul megajándékozta egy általuk gyártott multi funkciós nyomtatóval. Bizony mind Alex illetve a lelátón ülő édesanya szemében is az öröm és a meghatódottság könnyei csillantak meg. E nemes gesztus után rövid bemutatóedzést tartottunk négy Grosics Kapusiskolás tanítvánnyal. A bemutatóedzés után felcsendült a Grosics himnusz dallama, és míg hallgattuk a dalt, néhány perc erejéig a névadónk Grosics Gyula emlékét idézhették fel a résztvevők. Rendezvényünket az ünnepi teremben zártuk. Meghívottaink kötetlen beszélgetéseik keretében sok-sok anekdotával fűszerezve felidézték Gyula bácsi életét. Jól érezhették magukat, hisz a hivatalos program régen véget ért, ők azonban javában beszélgettek megidézve a nagy időket.

Köszönjük a részvevőknek, hogy megtiszteltek minket a második születésnapunkon!

Reméljük, hogy Kapusiskolánk még nagyon-nagyon hosszú ideig működni fog és ez által névadónk álmának meg fogunk tudni felelni és sok-sok tehetséges kapust nevelünk ki a magyar labdarúgásnak.

Kiss Tamás
igazgató

Kapusiskolánk múltjának rövid bemutatása

Kapusiskolánk névadója Grosics Gyula az Aranycsapat kapusa a szurkolók által a „Fekete Párducnak” becézett sportoló. Névadónkat a világ valaha élt 10 legjobb kapusa közé választották. Amire azonban mégis a legbüszkébb volt, hogy beválasztották a Nemzet Sportolói közé.

Gyula bácsi nagy álma volt, hogy létrehozzon egy olyan kapusiskolát, amely szakmailag, illetve nézeteinek sziklaszilárd értékrendjét képviseli. A mai anyagias, rohanó sokszor embertelen világban fontos, hogy legyenek erkölcsi támaszok és mérőpontok az emberek életében. És bizony Grosics Gyula az volt!

Gyula bácsi Alapítónk aktívan részt vett a szervezésben, sajnos halála miatt már nem érte meg 2014-ben a Kapusiskola megnyitását.

Fontos célunknak tekintjük, hogy olyan embert állítsunk példaként a fiatalok elé, akinek az életútja, értékrendje kapaszkodót tud nyújtani és utat tud mutatni a társadalom valamennyi tagjának.

Amikor megszületett a konkrét elképzelés nem is volt kérdés, hogy hol nyíljon meg Kapusiskolánk. Gyula bácsi kötődése a XV kerülethez és ehhez a Stadionhoz kiemelkedő volt, hisz a sportpályafutása után 15 éven keresztül ebben a Stadionban dolgozott, mint a Budapesti Volán Sportegyesület Elnöke.

Megkerestük a XV. kerület Önkormányzatát illetve a REAC Sportiskola SE-t és ők azonnal segítő támogatást nyújtottak és ez által, mi most büszkén kijelenthetjük, hogy megtaláltuk otthonunkat. Külön köszönetet mondunk ezért a segítségért.

Grosics Gyulát a közvélemény leginkább csak sportpályafutása révén ismeri. Gyula bácsinak volt egy másik legalább olyan értékes hétköznapi emberi arca is. Az apa, nagyapa illetve az az ember, aki a gyermekeket imádta. A nevét viselő Grosics Gyula Sporttagozatos Általános Iskolába még betegen is boldogan ment, hisz a kisiskolások mindig örömmel fogadták és szinte ő is megfiatalodott, még ha csak egy pár órára is.

Gyula bácsi egyik legfontosabb alapelve az volt, hogy minden gyermek, aki focizni szeretne, anyagi lehetőségeitől, születési helyétől és származásától függetlenül megvalósíthassa álmait, céljait a sport és akár az élet más területén is.

Ezért Kapusiskolánk egyik legfontosabb célja, Gyula bácsi emlékének ápolása mellett hogy támogassuk azon gyermekeket, akik sportolni szeretnének és anyagi lehetőségeik miatt nem juthatnak megfelelő képzéshez. Jelen pillanatban is 41 tanítványunk van. Nagy örömünkre több kis tanítványunkat NB I-es klubok illetve Labdarúgó Akadémiák már leigazolták.

Alapítványunk, amelyet 2016-ban Grosics Gyula lánya Grosics Edina alapított, és amely azóta a Grosics Kapusiskolát működteti, minimális térítési díj mellett megpróbálja a magas szintű szakmai képzést biztosítani.

Alapítványunk a XV. kerületben élő illetve a Grosics Gyula Sporttagozatos Általános Iskola diákjai közül  évente 1-1 anyagilag is támogat.

Alapítványunk és Kapusiskolánk munkáját egyre többen támogatják.

Nem csak az anyagi támogatásokról van szó, hanem az erkölcsi támogatásokról is beszámolhatunk, hisz kapunk jó tanácsokat és érzékelünk sok segítő szándékot, ami sokszor többet ér még az anyagi eszközöknél is. Alapítványunkat, Kapusiskolánkat aki bármilyen formában is támogatja, tudjuk, hogy ez által, Gyula bácsi emlékét is ápolja. Nekünk, mint utódoknak méltónak kell lenni ehhez a feladathoz és mi természetesen megpróbálunk ennek megfelelni. Az a Nemzet, amely múltját nem ápolja és tiszteli az később a jövőben nem fog tudni mire támaszkodni. E nemzeti múlt szerves része Grosics Gyula és tevékenysége.

Mottónk:

„Tisztelet a Legendának a ma tehetségeinek tükrében!”

 

A teljes galéria megtekinthető az alábbi linken: [Két éves a Grosics Kapusiskola]