Az Akadémiáról

ak-02.jpgSok szeretettel köszöntjük honlapunk olvasóit, a Grosics Katolikus Labdarúgó Akadémia után érdeklődőket. Az európai gyakorlat szerint jól felépített módon a labdarúgás megszerettetése már óvodás és az általános iskolás korban kezdődik. Lehet, hogy nem lesz mindenkiből világklasszis, de a nevelés által életfilozófiát, egy életre szóló kötődést kap. Később az egyesületeké a főszerep és az utánpótlás-képzés csúcspontjai az Akadémiák.

Tudomásul kell vennünk, hogy mélyreható változások csak akkor lehetségesek a magyar labdarúgásban, ha Akadémiák kiemelt szerepet kapnak. Nemzetközi szinten evidencia, hogy ide csak a legkiválóbbak kerülhetnek, mert itt már nem arról van szó, hogy akar-e valaki edzeni, vagy nem, sőt arról sem, hogy ki tud egyenesen rúgni, vagy talán "lesz belőle valami". Az akadémiának nem az a dolga, hogy megtanítsa a játékost futballozni, hanem az, hogy foglalkoztassa a legtehetségesebbeket. Itt a minőségi futballtudás a fő kérdés.

Grosics Gyula és az Aranycsapat szakmai öröksége utat mutat a képzésben. Gyula bácsi elmondása szerint napi négy-hat órát gyakoroltak, többnyire edző nélkül. Reggeltől estig futballoztak, minden technikai elemet ismertek, és győzelemre játszottak minden percben. A labdaérintések száma naponta a több ezret is meghaladta.
Misem bizonyítja jobban a fentieket, mint az alábbi történet:

Puskás Ferenc lőtte a Wembleyben, az Évszázad mérkőzésén. Íme, a híres gól története két régi interjúrészlet alapján - hiszen a főszereplők, sajnos, már nincsenek közöttünk.

Billy Wright: "Puskás, a senkihez sem hasonlítható Puskás, hirtelen előttem termett a labdával. Azonnal a becsúszást választottam, határozottan, gyorsan mozdultam és tekintetemmel csak a labdát követtem. Tíz esetből kilencszer ez a szerelés eredményes lett volna, de ez volt a tizedik eset és az ellenfelem Puskás volt. Visszahúzta a labdát a talpával és az én becsúszó lábam csak a levegőt kaszálta. Ugyanilyen hihetetlenül gyors mozdulattal, megvillant a briliáns bal lába és a labda már békésen pihent a hálóban."

Puskás Ferenc: "A visszahúzós cselt gyerekkoromban néha megcsináltam, de soha nem gyakoroltam. Teljesen ösztönös volt. Mindenkinek nagyon tetszett ez a gól - valószínűleg ez az amire a legtöbben emlékeznek - de az igazság az, hogy kénytelen voltam gyorsan cselekedni, különben Billy Wright elgázolt volna."

A lényeg az, hogy a mai akadémisták saját céljaik eléréséért igényeljék a rengeteg gyakorlást, a minőségi munkát. A Grosics Katolikus Labdarúgó Akadémia feladata pedig az, hogy ehhez a legkiválóbb szakembereket biztosítsa, akik tanácsokkal, bemutatással segítik őket, és meg kell teremteni a gyakorlás európai szintű korszerű lehetőségeit

 

Kiket várunk az Akadémiára?

Elsősorban azoknak a gyerekeknek a jelentkezését várjuk, akik labdarúgó sportkarrierjüket professzionális módon szeretnék felépíteni - később felnőttként célul tűzve ki, a magyarországi élvonalbeli és külföldi profi csapatokba való bekerülést, szereplést, és egyben elfogadják a keresztény értékrendet a nevelésben, az oktatásban és a képzésben. Külföldről is várjuk az érdeklődőket, különösen a Kárpát-medence területéről a határokon túli magyarokét.

 

A Grosics Akadémiáról:

KÖRÜLMÉNYEK

ak-03.jpgA Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémiát 2009. júniusában Gyulán alapították, mely egyedül álló Európában. A névadó sportmúltja, személyisége tiszteletet parancsol és példa értékű minden fiatal előtt. Magyarországról és a Kárpát - medence egész területéről várja azokat a tehetségeket, akik a katolikus értékrendet elfogadva erősítik a hazai és a határon túli magyarság identitását.

ak-05.jpgA 14 hektáros területen első ütemben 2 db füves és 1 db műfüves villanyfényes nagypálya épült. A centerpályához egy 500 fő befogadására képes lelátó is tartozik. A pályák mindegyike drain csövezett vízelvezetéssel és automata öntözőrendszerrel lett kialakítva. A műfüves pálya IV. generációs, feltöltés nélküli technológiával készült. Mindegyik nagyméretű pályához jó minőségű megvilágítás is tartozik. A létesítményhez kapcsolódik egy fedett 40x60 m-es műfüves sportcsarnok is, valamint több kiszolgáló egység: 6 nagyméretű öltöző, orvosi szoba, edzői és játékvezetői öltözők, konferencia terem, irodák, szertár.

ak-06.jpgA TAO-s pályázatoknak köszönhetően

  • 2013-ban a fejlesztés második ütemében 3 pályával gazdagodott az Akadémia. Egy nagyméretű füves, egy 20x40 m-es műfüves és egy 20x20 m-es homokos pályával.
  • 2014-ben bővítésre került a center pályánk, illetve a vendégszurkolók számára egy 164 férőhelyes lelátót alakítottunk ki.
  • 2015-ben újabb kiszolgáló épület került átadásra, amelynek emeleti részén 1 nagy és 2 kisebb méretű öltöző, VIP büfé, a földszinten pedig büfé és vendégmosdók találhatóak.
  • 2016-ban két mobil lelátó került telepítésre, az egyik a nagy műfüves pálya mellett biztosít kényelmes szurkolást a nézőközönségnek, a másik pedig a center pálya hazai közönségének teremt még több helyet. Ebben az évben kiépítésre és beüzemelésre került egy napelemes rendszer is a főépületen.

Szintén a TAO-s pályázat segítségével megújult a  kollégiumunk is, melynek eredményeként az akadémisták jobb körülmények között készülhetnek az iskolai tanulmányaikra és az edzésekre.

A LABDARÚGÓ SPORTSZAKMAI KÉPZÉS

ak-07.jpgJelenleg 5 korosztályos nyílt bajnokságban indulnak a csapataink. Az U14-es és U15-ös serdülő csapatok az NB II-es bajnokság délkeleti csoportjában, az U16-os, U17-es és U19-es ifjúsági csapataink az NB I-es bajnokságban versenyeznek.

Jelenleg 5 korosztályos nyílt bajnokságban indulnak a csapataink. Az U14-es és U15-ös serdülő csapatok az NB II-es bajnokság Dél-Keleti csoportjában, az U16-os, U17-es és U19-es ifjúsági csapataink az NB II-es bajnokságban versenyeznek.

A 2013. évtől kezdődően elindítottuk az alsó korosztályokat, melyeket elsősorban az egyházi iskoláink diákjai alkottak. Szintén ebben az évben beléptünk a Bozsik Programba, melynek keretében négy korosztályt versenyeztetünk: U6-7, U8-9, U10-11, U12-13.

Az U12 és U13-as csapataink ettől az évtől kezdődően a nemzetközi Interliga Bajnokságban is megmérettethették magukat, 2015 őszétől pedig már az U8-U9-U10-U11-es korcsoportjaink is versenyeznek az Interliga Bajnokságban.

Ma már azzal büszkélkedhetünk, hogy megháromszorozódott az alsó korcsoportok száma, a környék településeiről is tudjuk fogadni a tehetséges gyerekeket. A Bozsik Programban Alközpontként működhetünk.
2015 őszétől elindítottuk az OVI-Foci Programot, amely az ovisok és szüleik körében is nagy sikernek örvend.

ak-08.jpgMiután az ország távoli területéről, és a határon túlról is érkeznek sportolók, számukra az Akadémia ingyenes kollégiumi ellátást és étkeztetést biztosít. Az Akadémián a képzés mindenki számára díjmentes.

Az Akadémiai kollégiumi rendszerben, bentlakásos formában, speciális oktatási és sport tanterv alapján vannak foglalkoztatva a diákjaink. Játékosainknak iskolai órarendje, napirendje úgy van kialakítva, hogy heti hét edzésen vesznek részt, amely technikai-taktikai, koordinációs, kondicionális, rehabilitációs fejlesztésből és képzésből áll.

Célunk – európai, profi szemlélettel – az elit utánpótlás képzés és a tehetségek felkutatása a Kárpát-medencéből.

Csak egyéni felvételi alapján kerülhetnek be a gyerekek az Akadémiára, melyet a szakmai stáb bírál el.

A labdarúgó sportági képzésünk célja olyan sokoldalúan felkészített játékosok kinevelése, akik képesek a nemzetközi top futball elvárásainak megfelelni. A képzés speciális szakmai módszertan szerint folyik, amely megfelel az UEFA edzőképzés alapelveinek és a nemzetközi trendnek.

A szakmai gyakorlati felkészítés délelőtti és délutáni edzésekkel történik. Az Akadémia színeiben – korosztályos képzés formájában, az életkori sajátosságoknak megfelelően – heti speciális edzésrend és órarend szerint edzenek az akadémisták. Minden korosztálynak külön edzője van, akik munkáját másik csapatok edzői valamint kondicionális- és kapusedző is segíti. A játékosok rendszeres sportorvosi és élettani kontroll alatt sportolnak, de kiemelt gondot fordítunk a pszichológiai-mentális fejlesztésre is. Számunkra kiemelkedő jelentősége van a diákok tanulmányi előre menetelének is, hiszen a mai labdarúgásban fontosnak tartjuk, hogy a sporttal párhuzamosan a képességükhöz mérten a lehető legjobban teljesítsenek a tanulmányok terén is.

Edzéseken és mérkőzéseken gyakran szereznek kisseb-nagyobb sérüléseket a játékosok, melyeknek diagnosztizálása, rehabilitációja és gyógyulása kulcskérdés számunkra. Amit lehet, helyben megoldunk, de külső segítséggel is rendelkezünk.

kepzes.jpg

 

1. Taktikai képzés:


ak-10.jpgA taktikai képzés keretén belül az elméleti és gyakorlati oktatásban megtanulják a játékosok a játékrendszereket, felállási formák, csapatjátékot, játékstílusokat, játékhelyzet megoldásokat, felállási formákat, taktikai variációkat.

 

2. Technikai képzés:


ak-11.jpgAz edzéseken a játékosok az egyéni képzéssel, a csapat, a csapatrész TA-TE elemek gyakorlásával elsajátítják a sportágban alkalmazható technikai elemeket, majd ezeket megtanulják különböző játékhelyzetekben gyorsan és pontosan végrehajtani, eredményesen készség szinten alkalmazni.

 

 

3. Koordinációs képzés:


ak-12.jpgA játéktudás a koordináció és a kondicionális képességek egysége. A kettő nincs egymás nélkül, az egyik nem pótolhatja a másikat. Technikás játékos kondicionális képességek nélkül nem tudja hatékonyan végrehajtania a feladatait a pályán, és jó kondiban lévő játékos technikai fogyatékosságokkal görcsösen, "darabosan" játszik. A Grosics Akadémia nagy gondot fordít a fejlesztésükre, ezért heti két alkalommal speciális képzésben részesülnek a játékosok.

ak-13.jpg- Labdanélküli koordináció: az akadémisták a speciális edzések során megtanulják a harmonikus, koordinált mozgást, futótechnikát. A gyakorlás során kialakul az ideg-izom koordináció és az ebből adódó: mozgásgyorsaság, mozgáspontosság, ritmuskészség, megfelelő egyensúlyi helyzet, mozgáskombináció és az anticipációs képesség. Mindezt az életkori sajátosságoknak megfelelően készség szintre fejlesszük, különös figyelmet fordítva az:

- egyszerű" futó mozgásokra
- dinamikus, robbanékonysági mozgásokra
- ritmusváltásos mozgásokra (gyorsítás, lassítás)
- labdától - labdához történő téri mozgásokra

- Labdás koordináció: megtanítjuk a játékosokat a labdával történő alaptechnikai mozgásokra - különböző irányba - a pontosság és a gyorsaság figyelembevételével. Fejlesztjük a játékosok téri tájékozódó képességét és tér-idő-dinamikai készségeket. A játékosok megtanulják a rendszerbe állított háromszög, négyszög, téglalap, rombusz, trapéz, ypszilon felállási formában működő labdás koordinációs elemek alkalmazását a játékban.

- Alkalmazott koordináció: ennek során a játékosok képzést kapnak az adott felállási formában (pozíciós és elmozgó játékrendszerben) a TA-TE elemek alkalmazásáról. Edzőink fejlesztik a játékosok különböző posztokon történő feladatmagoldásait:

- alapfelállásban, az egymással kapcsolatban lévő posztok között
- ellenféllel szemben (aktív és passzív ellenállással)
- mérkőzésszerűen

 

4. Kondicionálás:


ak-14.jpgJátékosaink az életkori sajátosságuknak megfelelő mértékben megismerkednek a különféle

kondicionális képességek (erő, ügyesség, állóképesség, rugalmasság, fittség) fejlesztésével módszerekkel, eljárásokkal. Felkészítést kapnak az általános és speciális labdarúgó állóképességből. Megtanulják az önállóan és önmagukon alkalmazhat stretchinget. Szabadtéren és teremben minden igényt kielégítő pályák, konditerem, speciális gépek állnak rendelkezésre. Természetesen nem feledkezünk meg ezen képességek ellenőrzéséről, diagnosztizálásáról sem.

5. Regeneráció, rehabilitáció:


ak-17.jpgA sorozatterhelés megviseli a szervezetet, ezért már fiatal korban gondot kell fordítani a helyes életritmus kialakítására. Az Akadémián a játékosok napirendje rendkívül szoros, reggel 6 órától és este 22 óráig meghatározott napirend (étkezések, tanulás, edzés, szabadidő, tanulás, mérkőzés, kultúra) szerint zajlik, napi két edzéssel, ezért is fontos regeneráció. Edzésen, mérkőzésen gyakran szereznek kisebb, nagyobb sérüléseket a játékosok, melyek rehabilitációja, gyógyulása kulcskérdés a játékosoknál. Az Akadémián lehetőség van a sérülések gyors ellátására és kezelésére, melyet Bemer ágy, ultrahang, bioptron lámpa és tens gépek segítenek.

6. Mentális felkészítés, lelkiség:


ak-18.jpgA XXI. században az élsport kivételes képességeket és felkészültséget kíván. A kőkemény sport profizmusban az elsőségért tolongók között, a topforma elérése, csúcson tartása, a test és a lélek harmonikus egységét követeli.
Mindez a sportági kiválasztással kezdődik, az életkori sajátosságoknak megfelelő képzéssel folytatódik, ami az élsport eredményeiben csúcsosodik és az visszavonulással, majd optimális esetben edzőként, vezetőként, sportszakemberként a megszerzett tapasztalatok átadásával zárul. A győzni akarás képessége, sportolói mentalitás, motiváltság, szorongás, stressz és más pszichés tényezők gyengítik, vagy erősítik a teljesítményt. Ez az ami nem mindegy!

A Grosics Akadémián kiemelt feladat a játékosok mentális képességeinek és lelkiségük fejlesztése. A hétköznapok során a nyugodt háttér megteremtése mellett a lelkek megerősítésében is fontos feladata van Karsai Károlynak, aki kollégiumi és lelki vezetőként dolgozik a fiatalokkal. Igaz, sportoló fiatalokkal eddig még nem foglalkozott, így ez most ilyen szempontból kihívást jelent számára. A nevelés során fontosnak tarja, hogy egyfajta lelki fegyelemmel bírjanak a fiúk, ezért igyekszik az apai szeretet mellett egyfajta apai szigorban is részesíteni őket. Karsai Károly szerint a nevelés egyik sarokpontja, hogy arra próbálják nevelni az ifjakat, hogy ne az élet könnyebbik, hanem a jobbik oldalát próbáljál megfogni.

ISKOLAI TANULÁS


ak-21.jpgAz iskolai oktatást az Akadémia tanulói ún. mintatanterv alapján tanulnak, annak érdekében, hogy a napirendjük (edzés, tanulás viszonya, időbeosztása) optimális és Európa szintű legyen A végzett tanulók érettségit és szakmát kapnak. Az európai sportkarrier nélkülözhetetlen feltétele az idegen nyelv tudása, ezért angol, német, olasz nyelven oktatása kiemelt feladat. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert helyben Gyulán (saját egyházmegye által fenntartott) két iskolai is fogadja a játékosokat.

 

A KARÁCSONYI JÁNOS RÓMAI KATOLIKUS GIMNÁZIUM, ÁLTALÁNOS ISKOLA, ÓVODA ÉS KOLLÉGIUM

karacsony-01.jpgAz iskola tizenkét osztályos, koedukált, katolikus általános iskola és gimnázium, amelyhez óvoda és kollégium is kapcsolódik. Az akadémia 5-6 és 7-8. osztályos általános iskolástanulói ide kerülnek beiskolázásra. Nyolcadik osztály után választás elé kerülnek, a jobb tanulóknak a gimnáziumi képzést ajánljuk, tehát itt folytathatják gimnáziumi tanulmányaikat. A gimnáziumban lehetőség van az emelt szintű érettségire, továbbá az emelt szintű matematika, angol és német nyelvtanulásra, valamint az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) követelményrendszerének elsajátítására. A gimnáziumnak jók a továbbtanulásai mutatói.

karacsony-02.jpgA Gyulai Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium összetettségének köszönhetően már óvodás kortól hódolhatnak a labdarúgás szenvedélyének a gyereke. A legkisebbek számára indult 2011-ben az Ovi-Foci program melynek keretében már az óvodások is heti rendszerességgel szaladgálhatnak az akadémia gyepén. A kisiskolások Bozsik-program révén kapcsolódnak be, majd a legjobbak az Interliga keretében akár nemzetközi bajnokságban is részt vehetnek. A nagyobbak, az U-14, U-15, U-17, U-21 csapat tagjai már az első és másod osztályban kamatoztatják tudásukat. Az akadémia közel 50 tanulója jár az iskolánkba, ha a teljes felmenő rendszert tekintjük, akkor pedig több mint 100 gyerek alkot kapcsolatot a két intézmény között.

 

Az iskola és az akadémia kapcsolata

Az iskolai órarendet és az edzésrendet összehangoltuk az egyenletes leterhelés érdekében. A gyerekek kedden és csütörtökön reggel nem az iskolapadban kezdenek, hanem korosztályos bontásban edzenek. Igazgatói határozattal a készségtantárgyak (ének, rajz, művészetek) órára járási kötelezettsége alól felmentést kapnak a focisták, az így felszabaduló időt is sportolásra tudják fordítani. Lehetőség szerint a gyerekeket önálló focista osztályokba szerveztük, így a tanulmányi és a sport tevékenység jobban összehangolható.

Az iskola és az akadémia az éves esemény naptár elkészítése során kölcsönösen próbálja figyelembe venni a másik fél kötött időpontjait.

  • A bajnoki fordulók és iskolai ünnepségek ne ütközzenek.
  • A gyerekek hazautazása előre tervezett legyen a távol lakók esetében akár több napot is biztosítani tudjunk a számukra a családi környezetben.
  • A bajnoki fordulók miatt elmaradó órák pótlására a téli pihenő időszakban legyen lehetőség.

Az iskolai rendezvényeken a diákok mindannyian részt vehessenek.

 

Iskolai sportrendezvények

karacsony-03.jpgAz iskolai sportrendezvényeken is kamatoztatják a diákok az ügyességüket. Városi, megyei, atlétikai versenyeken, mezei futóversenyeken, sorversenyeken is szépen szerepeltek a diákjaink. Természetesen a korosztályos iskolai labdarúgó bajnokságok jelentik az akadémisták számára az igazi „hazai pályát". 2011-ben az iskola válogatja megnyerte az Országos Teremlabdarúgó Diákolimpiát – Zalaegerszegen, majd az Országos Labdarúgó Diákolimpia IV. korcsoport nagypályás bajnokságát Debrecenben.

karacsony-04.jpg

Párduc Kupa

2012-ben az akadémia és az iskola közös szervezésében elindítottuk a Szeged – Csanádi Egyházmegye általános iskoláinak számára a Párduc Kupát. Ezzel megteremtettük lehetőségét annak, hogy nemes és egyben családias hangulatban mérhessék össze a gyerekek labdarúgó tudásukat. Nagy örömünkre szolgált, hogy az első alkalommal kilenc iskola tizenhat csapatát láthattuk vendégül az Akadémia sporttelepén.

Sport tagozat

A 2013-2014-es tanévtől kezdődően a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium elindítja a Sportiskolai tagozatát. A sport tagozat, az eddigieknél is nagyobb lehetőséget biztosít a gyerekek számára a sportolás végzése mellett az egészséges és tudatos életmód elsajátítására. A szemléletformálás lehetőségét biztosítja az új tantárgyként belépő Sporttörténet, Edzéselmélet, Sportpszichológia, Sportetika. Összességében így tanítási órák keretében közel 10 órát foglalkozhatnak hetente a gyerekek a sporttal.

Jó tanuló jó sportoló

A gyerekek tanulmányi fejlődésére is nagy hangsúlyt fektetünk. Fontos, hogy az ép testben, kreatív, szorgalmas, önképzésre képes, jó tanuló emberek fejlődjenek. Nagy örömmel jutalmazzuk meg azokat, akik tanulmányok során is kiváló munkát végeznek. A 2011-2012-es tanévzáró ünnepségen nyolc focista tanuló vehetett át elismerő díjat, mivel nem csak a pályán, de az iskolapadban is kiváló illetve jeles eredményt értek el.

 

GÖNDÖCS BENEDEK KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUMAI

Az Akadémia diákjainak nevelése és oktatása a Göndöcs Benedek Középiskolában

gondocs-01.jpgA Göndöcs Benedek Középiskola, Szakiskola és Kollégiumai (5700 Gyula, Kossuth Lajos u. 26., igazgató: Dr. Czirok Sándor, www.gondocsszki.sulinet.hu, gondocsszki@gondocsszki.sulinet.hu) intézményben 1200 diáknál többen tanulnak és 400 diák számára tudunk nyújtani kollégiumi ellátást.

Az iskola évek óta biztosítja a szakközépiskolában, illetve a szakiskolában tanuló, az Akadémián sportoló diákok nevelését-oktatását, szakképzését.

A szakközépiskolában sport, kereskedelmi, vendéglátó ipari, turisztikai, szociális, egészségügyi, informatikai, pedagógiai, rendészeti pályára orientáló és ügyviteli, a szakiskolában eladó, szakács, cukrász, pincér, vendéglátó eladó, virágkötő- és virágkereskedő, kertész, szociális gondozó és ápoló szakokon tanulhatnak tovább az Akadémián sportoló fiatalok. Ebben kiválóan felkészült pedagógusok és a minden igényt kielégítő tárgyi feltételek, új iskolai sportcsarnok segítik a diákokat.

A szakközépiskolai szakok közül az Akadémiás diákok legtöbben a sporttagozatos szakközépiskolában tanulnak, ahol az érettségi megszerzése után sportszervező, -menedzser, fitness- wellness asszisztens, rekreációs mozgásprogram-vezető, sportedző (labdarúgás szakirány), gyógy masszőr, sportmasszőr szakképesítést szerezhettek. A sporttagozatos osztályokat a megyében, évekkel ezelőtt, az elsők között indítottuk meg, így nagy tapasztalatokkal rendelkezünk a sportoló fiatalok nevelését-oktatását illetően.

Az érettségi utáni szakképzésben 25 féle szakképesítés megszerzésére biztosítunk lehetőséget.

Nappali tagozaton - az igényeknek megfelelően - minden osztályban, illetve szakmában, szakmacsoportban lehetővé tettük a délelőtti és a délutáni edzéseken, illetve a mérkőzéseken való részvétel lehetőségét.

A fentieken túl is rendszeres a kapcsolattartás a két intézmény között, segítjük, támogatjuk egymás rendezvényeit és mindennapi életét.

 

A kollégium és az Akadémia kapcsolata

gondocs-02.jpgÉvek óta iskolánk 100 fős létszámú Kétegyházi út 2. szám alatti kollégiuma biztosítja az Akadémián sportoló összes diák kollégiumi elhelyezését és nevelését. A kollégiumi ellátás körében a mindennapi szokásos tevékenységeken túl szakköröket, színház-, könyvtár-, múzeumlátogatásokat és számos egyéb szabadidős programot (kirándulások, közösségi, csapatépítő foglalkozások stb.) kínálunk kollégistáink számára, amelyek a tanulás és a szórakozás mellett a diákok regenerálódását is szolgálják.

 

A nevelő-oktató munka sajátosságai

Iskolánk a Szeged-Csanádi Egyházmegye intézménye. Tanulóinkra odafigyelünk, törődünk, tiszteletben tarjuk személyiségüket. A fiatalokat nem csak a sportkarrierre készítjük fel, hanem az azon túli civil életre is, hogy ott is eredményes, családszerető felnőttekké váljanak.

Nagy hangsúlyt fektetünk a diákok nevelésére, különös tekintettel a valláserkölcsi nevelésre. Ebben együttműködünk az Akadémia lelki vezetőjével, Karsai Károly diakónussal és a gyulai plébániával is.

Az iskolánkban tanuló diákok rendszeresen vesznek részt hittan-foglalkozásokon, amelyeknek fő szervezője Karsai Károly állandó diakónus.

 

Sporttevékenység a Göndöcsben

Az iskolánkba járó diákok a megyében kimagaslóan nagy számban vesznek részt a csapatsportágakban a különböző szintű sportrendezvényeken, kiváló eredményekkel. Labdarúgásban évek óta iskolánk csapatai nyerik meg a városi bajnokságokat, de a többi sportágban is jeleskedünk.

Elismerjük és díjazzuk a kiváló sportolói eredményeket, az iskola legjobb sportolóját. Minden évben, Karácsony előtt külön is jutalmazzuk a legjobb tanulóinkat és sportolóinkat. Legutóbb is nyolc Akadémián sportoló diák és edzőik kaptak elismerést iskolánktól.