SZEZONÉRTÉKELŐ U15: pályára álltak a fiúk

u15.jpg
Ha félévkor nem lépnek életbe új szabályok, U15-ös együttesünk simán bennmarad az első osztályban. Dobi Róbert együttese az összecsiszolódás hónapjai után "pályára állt", és a legjobbaknak is méltó ellenfele volt az NB I keleti csoportjában, végül 37 megszerzett ponttal a 10. helyen végzett. A vezetőedző sikerként értékeli ezt, de főleg annak örül, hogy a játékosok sokat fejlődtek az elmúlt időszakban.

- Honnan indult tavaly nyáron a társaság? Elevenítsük fel, milyen volt az alaphelyzet!
- Az igazat megvallva nehéz helyzetből indultunk. A 2000-esek közül 7 játékosunk volt, hozzájuk érkeztek még 13-an, többségükben másodosztályú csapatokból, igen különböző edzettségi állapotban, eltérő taktikai érettséggel. Ráadásul ezek a fiúk új környezetbe kerültek, kiszakadva a családból. Szóval nem volt könnyű, és idő kellett ahhoz, hogy összerázódjanak.

- Hogy sikerült ezek után az őszi szezon?
- Ahogy az azért várható volt, ez a félév "elment". 13 pontot szereztünk, az NB I komoly erőpróbának bizonyult.

- Valami viszont csak történt a télen, mert tavasszal gyakorlatilag megduplázták az őszi pontokat?!
- Télen is érkezett öt új ember, de őket már nem volt olyan nehéz beépíteni, hiszen a csapat gerince adott volt, egy működő gépezetbe kellett beépülniük. Jól sikerült a felkészülés, a fiúk nagy lépésekkel fejlődtek. Igaz ez egyénileg, de csapatként is. Az őszi 13-mal szemben 24 pontot gyűjtöttünk. Nagyon sokat javult a mutatott játék, méltó ellenfelei voltunk a kiemelkedő csapatoknak, a Honvédnak, az MTK-nak.

- Látható a fejlődés, viszont nem sikerült bennmaradni. Mennyire lehet ilyenkor elégedett az edző?
- Szerintem siker a 10. hely, és nem vagyok elégedetlen a megszerzett pontok számával sem, bár hozzáteszem, gyűjthettünk volna valamivel több egységet is. Azt, hogy félévkor húznak egy vonalat a 8. helynél, és azt mondják, az alatt mindenki kiesik, egyszerűen nem tartom reálisnak.

- Ha ki kellene emelni valamit, mit mondana, miben léptek leginkább előre a fiúk?
- Nehéz szétválasztani azt, hogy a pályán és az életben is érettebbek, felnőttebbek lettek. Hogy játékosként mit jelentett nekik az akadémia, azt azzal lehet leginkább érzékeltetni, hogy míg a többség korábban heti 4 edzésen vett részt és az NB II-ben játszott, addig itt heti 7 edzésen és NB I-es csapatok ellen kellett helytállnia. A kezdeti, sok fegyelmezés után egy olyan jó szellemű, összetartó közösség jött létre, mely sokra hivatott.

Csapatként léptek előre a legtöbbet

dobi-robert.jpgSzemély szerint ugyan Dobi Róbert vezetőedző senkit sem akart kiemelni, de Dobsa, Manga, Pandur és Boros valamelyest kiemelkedett a csapatból.
- Tehetséges társaságról van szó, de ebben a korban a nagy kiugrásokat komolyabb hullámvölgyek követhetik, így lehet, hogy pár hónap múlva már más neveket kellene megemlíteni. Már csak azért is,mert sok jó játékos alkotja a csapatot -
hangsúlyozta Dobi Róbert.
A vezetőedző kiemelte, ebből a csapatból bárki lehet komoly futballista, feltéve, ha szem előtt tartja, ehhez rengeteget kell dolgozni. - Úgy vélem, ezek a játékosok két év múlva érnek be igazán. Persze van már jó példa arra, hogy akár az idősebbek között is megállhatják a helyüket. Galacs Erik fontos játékossá vált az U17-es csapatban, csereként beállva gólt lőtt a Nyíregyháza elleni osztályozón. Rajta kívül még 2-3 ember is képes lenne maradandód alkotni a nagyobbaknál - fogalmazott Dobi Róbert.