A szeretet napja a Grosics Akadémián

Az Aranycsapat legendás kapusa, azaz, a névadó részvételével tartotta harmadik évadzáró ünnepségét a Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia Gyulán. A 87 éves hajdani világklasszis kapus öt esztendő után meghatottan és boldogan lépett be a róla elnevezett sportkomplexumba. Interjúk és fotózásokat követően aztán személyesen adta át az érmeket az akadémia labdarúgóinak.

Az ünnepség Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök személyes köszöntőjével indult, aki elmondta, Grosics Gyula nem csak azért lett névadója az akadémiának, mert remek sportember, hanem mert kiváló ember is. Reményei szerint a hajdani kiváló hálóőrhöz méltó labdarúgók kerülnek ki az intézményből.

Az U19-es együttes vezetőedzője, Nyilas Elek szakmai értékelése után Grosics Gyula átadta az U17-es csapat tagjainak az arany, az U19-es gárdának az ezüstérmeket, továbbá mindenkinek egy-egy A Grosics című kötetet, amit az ifjú tehetségek azonnal dedikáltattak maguknak, illetve szüleiknek.

A szemmel láthatóan meglepett és hálás edzők, valamint a játékosok egy-egy arany és ezüstérmet ajándékoztak a legendás sportembernek, aki röviden ennyit mondott a futballistáknak: „Köszönöm a gesztust, s persze ez az érem kötelez benneteket a jövőben a még szebb eredmények elérésében. Fontos, hogy ne csak erőtök, lelketek is legyen ehhez a szép játékhoz.

A korábbi évek betegségei és a hosszú utazás ellenére Grosics Gyula készséggel válaszolt az újságírók kérdéseire, mint ahogy szívesen állt össze a gyerekekkel és a trénerekkel is egy-egy közös fotóra. Emlékezetes délután volt a szeretet jegyében, legalábbis a legendás hálóőr szavaiból szintén ez derült ki: „Boldog és büszke vagyok, hogy a gyulai akadémia a nevemet viseli. Remélem, a jövőben még nagyobb megbecsülés övezi majd az intézményt, ami eddig nem volt jellemző a szakma részéről idehaza, hiszen mintha elfeledkeznének erről a remek iskoláról az illetékesek. Ez meglep, a minőségi munka, a szilárd erkölcsi és jogi háttér viszont nem, amire garancia Kiss-Rigó László megyéspüspök, aki imádja a futballt és sokat tesz az utánpótlás nevelésért is.  Csodálatos napot töltöttem Gyulán, remekül éreztem magam, remélem, minél előbb újra találkozhatok az akadémia játékosaival és edzőivel.

Ha minden a tervek szerint alakul, erre akár már ősszel sor kerülhet, mindenesetre Kiss-Rigó László invitálására a Fekete Párduc megtekintette a róla készült szobrot, amely az avatás után az akadémia bejáratánál várja az oda betérőket. Grosics Gyula meghatottan nézte az alkotást, ami méltó lezárása volt a hajdani klasszis látogatásának.

S nem utolsósorban a szeretet napja élő cáfolata volt a néhány hónapja terjengő rosszindulatú pletykáknak, miszerint az akadémia bezárja kapuit. Ellenkezőleg: most kezdődik a virágkora, ami megegyezik Grosics Gyula óhajával is. S ez nem pletyka. Tény.