Együtt él a játékkal, igazi csapatember

Edzője szerint, Uram János, U13-as csapatunk kapusa nyújtotta a legjobb teljesítményt ősszel. Ez annak tükrében is komoly elismerés, hogy átalakulóban lévő, mennyiségi gondokkal küzdő együttesünknek kevés sikerélményben lehetett része. Az ifjú hálóőrrel a futballról, önmagáról, kedvenceiről és terveiről beszélgettünk az akadémián.

- Mi volt az első kellemes fociélményed? - kérdeztük a tehetséges kapust.
- Amikor a geszti iskolai csapattal Okányban harmadik helyen végeztünk, s ettől nagyon boldog voltam. Eddig ez a legnagyobb sikerem.

- Hogy érzed magad a Grosics Akadémián?
- Nagyon jól, ráadásul közel vagyunk Geszthez. Tetszenek az edzések, főleg amikor lövő tréningünk van. Szeretem a kapusposztot, a lábmunkában azért fejlődnöm kell, ezt elmondta nekem edzőnk, Horváth Peti bácsi és én is így érzem.

- Kit kedvelsz a külföldi és magyar kapusok közül?
- Iker Casillas és a Real Madrid a legnagyobb kedvencem. Casillas remek kapus, e mellett szimpatikus és sportszerű játékos. A magyaroknál Király Gábort tartom a legjobbnak, például nagyon tetszenek a magabiztos kifutásai.

- Akad kedvenc magyar klubod is?
- Mivel apu és nagypapa rég óta DVSC szurkoló, ezért nálam is a Loki az első.

- Mi a legfontosabb célod a közeljövőre?
- A csapattal több győzelmet szeretnénk szerezni, amihez több passzolás, és több erő kell. Évek múlva jó lenne külföldi klubhoz kerülni, jelenleg azonban remekül érzem magam az akadémián, a nagyok is rendesek velem, a szüleim szintén közel vannak, nekem pedig csak a tanulásra és a focira kell koncentrálnom. Márpedig védeni nagyon szeretek.

Az ifjú és tehetséges kapusról edzője, Horváth Péter így vélekedett: „Lényegesen több az erénye, mint a hibája – kezdte az FTC korábbi csatára – Jani együtt él a játékkal, igen sok mérkőzésen bravúrokat mutatott be, több góltól mentette meg a csapatot. Szeret edzeni, kifejezetten alázatos a munkában, és a társai is nagyon kedvelik. Fontos posztot tölt be, ráadásul kevesen vagyunk, sokat kell még fejlődniük a gyerekeknek, egy csapatot pedig hátulról szoktak felépíteni. Mondhatom, nekem van egy kiváló kapusom, akinek korábban a lábmunkával akadt némi gondja, ám ezen a téren is sokat fejlődött. Ha így folytatja, nagyszerű kapus válhat belőle.”

Névjegy
Uram János
Születési idő, hely: 2001. 02. 09., Gyula
Magasság, testsúly: 150 cm/45 kg.
Becenév: Jani
Mezszám: 1
Eddigi klubjai: Grosics Akadémia