Általános 2022. 06. 10. péntek, 08:39
kiss-janos.jpg
Tavaly július végén vette át a Szeged-Csanád Grosics Akadémia gyulai divíziójának szakmai vezetését Kiss János, aki fontos feladatul kapta az akkor már meghatározott célok elérését, különös tekintettel az U17-es és az U19-es korosztályok megszervezését. - Jól felépített munka zajlott ennek érdekében, rövid idő alatt ötven új játékos érkezett, így biztossá vált nagypályás csapataink szereplése - mondta a szakember. Kiss János részletesebben is értékelte a korosztályok teljesítményét.

- Az U19 egy fiatal edzővel, Kovács Imrével vágott bele a küzdelemsorozatba, itt az egyéni képességek fejlesztését, a csapategység kialakítását tűztük ki fontos célul. Maradt bennük jópár pont, de ez betudható annak is, hogy idő kellett ahhoz, hogy csapatként is működjenek - fogalmazott a szakmai vezető. A Takács László vezette U17-tel kapcsolatban megjegyezte, több hiányposzt nehezítette a csapat helyzetét, viszont jópár tehetséget találva a bajnoki év során egyre jobbak lettek, ebben pedig az egyéni képzésnek is fontos szerepe volt, ez a program Szarvas János irányításával zajlott. Ezek a foglalkozások elsősorban a támadó játékot fejlesztették. 

A nyáron mindkét kerettel kapcsolatban célként fogalmazódott meg, hogy létszámban és minőségben is erősödjön, jövőre pedig több pont megszerezésében bízik a vezetés. Továbbra is prioritást élvez a tehetségek kinevelése, és a szegedi központba irányítása. Sikerként értékelhető, hogy Borszéki Dániel az MTK-ban folytathatja pályafutását.

Az U15 nagy küzdelemben teljesítette a minimális célt, vagyis a bentmaradást a kiemelt, keleti bajnokságban. A két gárda helyzetét nehezítette a kettős terhelés, a játékosok egy nem is olyan elhanyagolható része hetente átlagban másfél mérkőzésen lépett pályára. A szakmai munkát Vantara Zoltán és Bali István vezette, és mint Kiss János elmondta, jó döntés volt "szétszedni" a két korosztályt, vagyis biztosítani a külön edzéseket, mert így jobb eredményt értek el. Tavasszal több pontot szereztek, és az egyéni képességek fejlődése is tetten érhető volt. Külön öröm, hogy Lázár Ákost sikerült Szegedre irányítani, ahol maximálisan helytállt, így Gyulán is büszke lehet rá mindenki.

A Bozsik korosztályokban is nagy munka folyt, a mérkőzések jelentős részét Csongrád-Csanád megyében játszották a gyerekek, ebben nagy szerepe volt Fülöp Tamásnak és Szabó Istvánnak. A következő bajnokságban várhatóan indul U13-as csapat, mely szintén a szomszéd megyében versenyezhet. Tóth Dániel és csapata kiemelkedő eredményeket ért el a tornákon, nem egyszer nemzetközi mezőnyben. Az itt folyó munkában a Tóth Dánielt segítő Csicsely Jánosnak és Sódar Gábornak is fontos szerepe volt.

A jövőbeli célokkal kapcsolatban Kiss János azt mondta, a toborzókon minél több, jó játékost szeretnének leigazolni, majd gyors integráció után fejleszteni, a legjobbakat pedig Szegedre irányítani. - Egész Békés megyéből várunk mindenkit, aki élni szeretne a lehetőséggel, és sikeres sportolóvá akar válni - hangsúlyozta a szakmai vezető. 

A munkát az idősebbek július 18-án, a bozsikos korosztályok 25-én kezdik meg.

 

Sokan tettek azért, hogy sikeres legyen az elmúlt időszak

Az alapvetően eredményes év nem alakulhatott volna így, ha nincs többek áldozatos munkája. Leel-Őssy Gábor kapusedzőként, Abdrudán Gábor a kondi- és core tréningekért felelős szakemberként, Szarvas János pedig az egyéni képzések vezetőjeként tett sokat a gyerekek fejlődéséért. Köszönetet érdemel dr. Tóth János orvos, Krizsán György és Papp Zoltán masszőr, Gut Veronika létesítményvezető, a technikai dolgozók, és persze Dávid Imre scout. 

Kiss János kiemelte, kiváló az együttműködés az iskolákkal és a kollégiummal, ebben elévülhetetlen érdemei vannak Karsai Károlynak, Bengery Zsoltnénak és Fekete Szabolcsnak.