Interjú 2019. 03. 13. szerda, 09:08
20190311-151637.jpg
Kulcsszerepet játszott Kertész Dániel (balra) és Mészáros András U19-es együttesünk legutóbbi, bravúros pontszerzésében a Vidi ellen. A két fiatalember beszélt arról is, hogy milyen terveik vannak, és miként lehetnek sikeresek a felnőtt futballban.

- Ősszel az első három mérkőzésen még nem volt csúcsformában a csapat, hiszen a Pécs, az UTE és a Vidi ellen egyaránt vereséget könyvelhettünk el. Tény, hogy három erős együttesről van szó, így akár ez is benne volt a pakliban, de tavasszal azért négy pont is összejött, hiszen a Pécs elleni 0-1 után az UTÉ-t Mészáros András góljával sikerült felülmúlni, legutóbb pedig a Vidi ellen jött össze a döntetlen. Mi változott ősz óta?
MA: - Az egész csapat minden héten részt vett egy közös foglalkozáson Szántai Leventével, az akadémia pszichológusával. Itt meghatároztunk egy célt, hogy több pontot szerzünk, jobb eredményeket érünk el. Különböző feladatokat oldottunk meg, és sokszor szó volt arról, hogy milyen fontos a kölcsönös tisztelet.
KD: - Jól sikerült ez az időszak, noha erős ellenfelekkel játszottunk. A Vidi ellen kulcsmomentum volt, hogy a kapott gól után sem adtuk fel, jók voltak a cserék a szünetben, felpörögtünk, és a kitartás, az akaraterő meghozta eredményét, sikerült egyenlítenünk.

- Mindkettőjükhöz kapcsolódik egy-egy kulcsmomentum ezen a mérkőzésen, felelevenítenék ezeket?
KD: - A 30. perc körül büntetőhöz jutott az ellenfél, akkor még 0-0 volt az állás. Az ellenfélnél három játékos beszélte meg, hogy ki rúgja, már akkor éreztem ki lesz az, és ahogy letette a labdát a jobb lábas játékos, biztos voltam benne, hogy nekem a bal oldalra lövi. Úgy is történt, sikerült hárítanom!
MA: - Nagyjából öt perc volt még hátra, amikor 1-0-ra vezetett az ellenfél. Kárpács Erik kicselezett egy védőt a szélen, jól adta be a labdát a rövid oldalra, ahol a rövid felsőbe lőttem úgy, hogy a kapus beleért a lövésbe.

- Mi várható a folytatásban? Tavaly ezek a meccsek jól sikerültek, a Kaposvár ellen 3-1-es győzelmet aratott a csapat!
KD: - Reméljük jól sikerül a következő időszak. Fontos, hogy a papíron gyengébb, de csak papíron gyengébb együttesek ellen is ugyanolyan komolyan vegyük a felkészülést. Nyilván lesz olyan találkozó, mely nem a szándékunk szerint alakul majd, de azon leszünk, hogy minél több pontot szerezzünk.

- U19-esként közel állnak már a felnőtt futballhoz. Hogy látják, min múlhat az, hogy a profik között is megállják a helyüket?
MA: - Úgy érzem, fizikailag alapvetően rendben vagyok, de gondolkodásban vagyunk a leginkább lemaradva, a felnőttek között sokkal gyorsabban kell jó döntéseket hozni, ott egyszerűen nincs annyi idő, mint itt. Ahhoz, hogy ebben fejlődjünk, sok jó meccsre van szükség. Elsősorban felnőttek ellen, de ezek az erős csapatok ellen lejátszott U19-es meccsek is sokat számítanak.
KD: - Szerintem a legfontosabb az, hogy egy játékosnak legyen karaktere. Ha van, akkor könnyebben érvényesülhet a felnőttek között, ha nincs, akkor elnyomják - akár már a korosztályos csapatokban is.

- Ki hogy tervezi a következő éveket, sikerülhet-e befutni a felnőtt futballban?
KD: - Fejben ott kell lenni hozzá, és kapusként úgy látom, hogy több idő szükséges ahhoz, hogy az ember bekerüljön a felnőtt csapatba, ami jó lenne, ha a Szeged-Grosics Akadémia lenne. Kell hozzá szerencse is, mert ott már nem elég, ha az ember fizikailag rendben van, fejben is ott kell lenni.
MA: - Szeretnék bekerülni a felnőtt futballba, de elsősorban külföldi pályafutásban gondolkodom, München környékén szeretnék majd csapatot találni magamnak.

Kertész Dániel és Mészáros András számára is fontos a tanulás

Mindkét fiatalembernek vannak tervei a jövőben nemcsak a labdarúgással, hanem a tanulással is. Mészáros András a Göndöcs Benedek Középiskolába jár, és idén érettségizik. Azt mondta, a sikeres vizsgák után szeretne még egy évet az iskolapadban tölteni, ő ugyanitt folytatná tanulmányait, és edzői végzettséget szerezne.

Kertész Dánielnek még egy éve van az érettségiig, ő a Karácsonyi János gimnáziumba jár. Ő úgy tervezi, az érettségi után egy évet a nyelvtanulásra szánna, majd egy sikeres felvételi után szívesen tanulna tovább valamelyik egyetemen történésznek.

Stabil teljesítménnyel a középmezőnyben

Erős középcsapatként határozható meg az U19-es, kiemelt bajnokságban a Szeged-Grosics Akadémia "A", mely jelenleg a 8. helyen áll. Az eddigi 18 találkozón 8 győzelem és 9 vereség mellett legutóbb játszotta a gárda az egyetlen döntetlenjét. Az Újpest FC elleni 0-4-et nem számítva nem volt olyan találkozó, melyen az ellenfél nagyobb különbséggel nyert volna. Igaz, ezt fordított előjellel is elmondhatjuk, hiszen legnagyobb győzelmeink is legfeljebb két gólos különbséget hoztak.