U17: Vantara Zoltán: sok a gyors és labdaügyes játékos

20180807-083139.jpg
Javulni kell a rögzített helyzetek hárításában, ugyanakkor nagyon sok gyors és labdával jól bánó játékosa van a Grosics U17-es csapatának - osztotta meg a gárdával kapcsolatos, első benyomásait Vantara Zoltán. A Grosics Akadémián első évét kezdő szakember Békéscsabáról érkezett, és azt mondta, megtiszteltetés számára, hogy az egyik legfontosabb csapatot vezetheti.

- Milyen edzői pályafutással érkezett Gyulára?
- Engem egy volt edzőm, Szenti Zoltán terelt erre a pályára. Egy középfokú tanfolyam után megszereztem a "B" licenc-et, és 2011-től már az Előrénél dolgoztam, Békéscsabán. Minden évben két korosztályt vittem, ezzel párhuzamosan foglalkoztam óvodásokkal is. Könnyebb volna felsorolni azt, hogy mely korosztályokkal nem foglalkoztam, mint azokat, amelyekkel igen. Az elmúlt évben már nem az Előrénél, hanem az UFC-nél edzősködtem.

- Miért döntött a váltás mellett?
- Keresem a szakmai kihívásokat. Itt, a Grosics Akadémián az országos, kiemelt bajnokságban vezethetek egy csapatot. Komoly célok vannak, és nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy az akadémia egyik legfontosabb korosztályát bízták rám. Igaz, hogy kissé szűkös a keret, de látszik, hogy a játékosok jó képzést kaptak. Öröm volt látni, hogy itt a belső védő is meg tud csinálni egy cselt, vagyis a védők is jól bánnak a labdával.

- Mindenképpen el kell érni a bentmaradást, ez amolyan minimum elvárás, ugyanakkor jó lenne, ha a csapat a feljutó helyek közelében végezne: ezt a célt fogalmazta meg a szakmai vezetés az U17-es korosztállyal kapcsolatban. Mit szól ehhez?
- Elégedett leszek, ha az első hatba kerülünk. A mezőny nagyon erős, hiszen a kiemelt bajnokságról van szó, így még a tabella első felébe kerülésért is keményen meg kell majd harcolni. Azt hiszem, a kiesés elkerülése amolyan minimális elvárásként mindenképpen teljesíthető.

- Nem régóta, csak július végétől foglalkozik a csapattal, ennyi idő alatt mennyire ismerte meg a gárdát, milyennek látja őket?
- Bár gyerekek, de meglepően hullámzó, hektikus teljesítményt nyújtottak az elmúlt bajnoki mérkőzéseken. Hátrányként említhetem, hogy a csapat meglehetősen alacsony, emiatt sok gólt kaptunk rögzített helyzetek után. Ebben nagy fejlődésre lesz szükség, ahogy taktikai téren is előrébb kell lépnünk. Előnyünk, hogy nagyon gyors a csapat, ez különösen az előre játékban lehet hasznos. Bojtos és Bidzilya egészen komoly sebességre képes, de sok a csapatban a labdaügyes játékos, erre pedig bátran építhetünk a bajnokságban.