Általános 2018. 06. 13. szerda, 21:54
popovits-pal-kep.jpg
10 győzelemmel, 5 döntetlennel és 15 vereséggel végül a 10. helyen zárta az NB II-es bajnokságot a Grosics Akadémia U19-es együttese. Az eredmény értékét jelentősen növeli a tény, hogy a gyulai gárda számos nehézséggel küzdve, döntően fiatalabb játékosokra építve állt helyt az idősebb labdarúgókat felvonultató mezőnyben.

Túlzás nélkül állítható, hogy a lehető legrosszabbul indult a bajnoki év U19-es csapatunk számára. hiszen az átalakuló, jórészt az U17-esek között eredményesen szereplő játékosokra építő együttes az első négy őszi találkozóján - különböző erősségű vetélytársak ellen - egyaránt vereséget szenvedett. A folytatás már jóval reménytelibb volt, hiszen a gárda szorgalmasan gyűjtötte a pontokat, szép győzelmeket ért el, és stabil középcsapattá vált.
A csapat helyzetét az eredményesség szempontjából nem könnyítette, hogy az alapvetően 1999-es születésű játékosokra építő ellenfelekkel szemben zömmel 2000-es, sok esetben 2001-es születésű labdarúgókkal állt ki, ebből persze az érintettek sokat profitálhatnak majd a jövőben.

A téli felkészülés során az igazán hatékony munkát sérülések és betegségek nehezítették, ráadásul a gárda meghatározó játékosa, Manga Milán a felnőttek között kapott lehetőséget, így őrá itt már nem lehetett építeni.
A tavaszt ugyan a Diósgyőr bravúros legyőzésével kezdte a csapat, ám utána újra 3 vereség következett, ebből kettő kimondottan kellemetlen arányú volt. Ahogy ősszel, most is a jó erőkből álló Sopron elleni siker hozta meg a felfelé ívelő szakaszt, s bár az út néha kissé rögösebbnek tűnt, a gyakran létszámgondokkal is küzdő gárda alapvetően helytállt az idősebb, erősebb játékosokkal szemben.
Az utolsó meccseken több U17-es fiatalnak is lehetőséget adó Grosics végül eggyel több pontot gyűjtött tavasszal (18), mint ősszel (17). Popovits Pál tanítványai a 10. helyen zárva az évet oda-vissza legyőzték a megyei rivális Békéscsabát, az előttünk végző Sopront, a Veszprémet és a Szolnokot. Említést érdemel az éllovasok közé tartozó Diósgyőr és a Kaposvár elleni diadal is.

- Nehéz éven vagyunk túl. Félévkor két kezdő játékos lesérült, Manga pedig a felnőttek között folytatta. A játékosok megértették, hogy csak jó csapatmunkával tudunk eredményt elérni. Így tavasszal több pontot szereztünk, mint ősszel. Sokat fejlődtünk taktikai téren, fegyelemben, erőben. A jövőre nézve sokat jelenthet, hogy most három játékos kivételével minden labdarúgó idősebbek között küzdött - értékelt Popovits Pál vezetőedző.

Ha Mészáros gólt szerzett, nem kapott ki a csapat

A házi góllövőlista élén 10 találattal végzett Mészáros András. Ő ősszel 3-at szerezett a Veszprém, tavasszal 2-t a Szolnok ellen. Érdekesség, hogy amikor betalált, a csapat nem szenvedett vereséget, sőt, mindössze egyetlen alkalommal játszott döntetlent, az összes többi találkozót pedig megnyerte.
A mögötte végzők egyaránt 5-5 találatig jutottak. Kárpács Erik valamennyi gólját tavasszal érte el, Teljesítményének értékét növeli, hogy többször csereként beállva szerzett gólt, különösen emlékezetes volt a Békéscsaba elleni, amellyel 1-0-ra nyertünk. Radics Dávid a kevés '99-es születésűek egyike, öt találatából négyet ősszel ért el.
Őket a védőként is eredményes Vitéz Márk 4, Manga Milán és Orosz Márk 3-3 találattal követi.

 


Hozzászólások: